Detentie tijdens de coronacrisis

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft ook gevolgen voor het rechtssysteem, vooral voor gevangenissen en andere detentiecentra (voor vreemdelingen, voorlopige hechtenis). Gevangenissen zijn uitstekende plekken voor een virus om zich te verspreiden. In veel landen, ook in Europa, zijn justitiële inrichtingen overbevolkt en is het slecht gesteld met de hygiëne en medische zorg, wat mensen die gevangen zitten en het personeel extra kwetsbaar maakt. Mensenrechtenorganisaties hebben vanaf het begin en gedurende de pandemie benadrukt dat overheden verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van mensen in detentie en dat het beperken van risico’s niet mag leiden tot inperking van hun rechten.

Op het blog Sargasso hield ik vanaf de start van de coronacrisis in maart 2020 de ontwikkelingen bij. Gaandeweg de pandemie werd er vanuit de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) meer gestructureerd en meer volledige informatie gegeven over de situatie van gedetineerden, zie hier actuele informatie. Mensen in detentie worden gevaccineerd (als zij dat willen) volgens de algemene vaccinatiestrategie, wat inhoudt dat risicogroepen voorrang krijgen. In de week van 15 maart start de vaccinatie in de penitentiaire inrichting (PI) op Scheveningen, dat een zorginstelling is.

Lees hier de blogserie terug:

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s