Vrijheidsbeneming en mensenrechten tijdens de coronacrisis

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft ook gevolgen voor het rechtssysteem, vooral voor gevangenissen en andere detentiecentra (voor vreemdelingen, voorlopige hechtenis), waar veel mensen dicht op elkaar zitten. In Nederland krijgen gedetineerde mensen geen bezoek meer, is een deel van de mensen in vreemdelingendetentie vrijgelaten en zijn rechtszaken opgeschort, met uitzondering van urgente rechtszaken. Ook in andere landen worden bepaalde groepen gedetineerden vrijgelaten, en in weer andere landen zien we dat mensenrechtenorganisaties de overheid oproepen tot vrijlating.

Gevangenissen zijn uitstekende plekken voor een virus om zich te verspreiden. In veel landen, ook in Europa, zijn justitiële inrichtingen overbevolkt en is het slecht gesteld met de hygiëne en medische zorg, wat mensen die gevangen zitten en het personeel extra kwetsbaar maakt. Maar ook in Nederland kan het gezien de omstandigheden onrechtvaardig zijn om mensen op te sluiten, bijvoorbeeld als zelfisolatie feitelijk betekent dat mensen in eenzame opsluiting zitten. De Raad van Europa herinnert overheden dan ook aan het verbod op inhumane behandeling van mensen in gevangenschap en heeft in dat kader richtlijnen gepubliceerd, zoals het zoeken naar alternatieven voor vrijheidsbeneming.

Op het blog Sargasso probeer ik de ontwikkelingen bij te houden:

One thought on “Vrijheidsbeneming en mensenrechten tijdens de coronacrisis

  1. Heel interessant, bedankt. After I read this article, I got an idea that I could use for my next step. a few sentences are clearly illustrated here. thank you for writing this article. I got a lot of experience from here.

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s