Jaagt Rotterdam armen de stad uit?

Bij Studio Erasmus op 17 september sprak ik over de vraag ‘Jaagt Rotterdam armen de stad uit?’ Aanleiding was een artikel hierover in Trouw en recente ontwikkelingen in de stad zoals de sloop en nieuwbouw in de Tweebosbuurt op Zuid.

Het aanbod van goedkope woningen in de stad slinkt, wat leidt tot minder plek voor arme huishoudens in de stad, zelfs als ze al hier wonen. Dus Rotterdam jaagt in elk geval een deel van de arme mensen de stad uit. En niet alleen de armste huishoudens: ook voor huishoudens met een modaal inkomen wordt het moeilijk een woning te vinden. In een artikel voor Vers Beton vroeg ik me eerder al af of de stad – ook Zuid – met deze oververhitte markt betaalbaar blijft voor de sociale stijgers die Rotterdam zo graag wil behouden.

Vaak wordt gesproken over verpaupering, maar verpaupering is geen reden om de goedkope woningen te vervangen door duurdere. Als verpaupering de grootste zorg is, dan bouw je dezelfde huizen terug, maar dan van goede kwaliteit, zodat de bewoners terug kunnen. De transformatie van de woningvoorraad past in een bredere strategie voor stedelijke ontwikkeling, die gericht is op het economisch versterken van de stad. In het minicollege leg ik uit waarom dit beleid ten koste gaat van huishoudens met lage inkomens.

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s